De namen van 14 mei
Samen met Mothership en VideoAgency organiseert Comité Herdenking 14 mei tussen 6 en 14 mei een bijzonder event dat recht wil doen aan de Rotterdammers die tijdens het bombardement zijn omgekomen, en hun nabestaanden. Via grote schermen en projecties op gebouwen en bomen, krijgen de namen van alle 711 geïdentificeerde slachtoffers op diverse plekken in de stad een gezicht. Dwars van noord naar zuid: van Rotterdam Centraal Station en het KPN-gebouw op Zuid tot aan Ahoy.
Het verhaal over het bombardement gaat vaak over de verwoeste gebouwen, niet over de verwoeste mensenlevens. Tekenend was dat het aantal slachtoffers jarenlang alleen werd geschat. De schattingen liepen uiteen van 800 tot 1400. In 2022 deed Stichting Voorouder samen met Stadsarchief Rotterdam een onderzoek naar het precieze aantal bombardementsslachtoffers en hun namen. In totaal zijn 1127 mensen omgekomen bij de gevechtshandelingen van 10 tot 14 mei 1940. Dat zijn burgers en militairen, ook Duitse.
Het bombardement van 14 mei zelf maakte 711 dodelijke burgerslachtoffers. De oudste was een vrouw van 91, de jongste een baby van 19 dagen.
Met ‘De namen van 14 mei’ wil het Comité recht doen aan de impact die het bombardement nog altijd op de nabestaanden heeft. Dit gebeurt in de vorm van een namen-animatie, tussen 6 en 14 mei.
Uiteraard worden de inwoners van Rotterdam erbij betrokken. Via lokale media komt half april een uitnodiging om verhalen en foto’s van slachtoffers te delen. Deze verhalen worden weer gedeeld in de stad. Zo krijgt de impact van 14 mei een steeds menselijker gezicht.
Een aantal bomen in het centrum heeft het bombardement overleefd. Deze staan symbool voor de levenskracht van Rotterdam, en de Rotterdammers. Op een van deze bomen, de grote plataan tegenover het Parkhotel, komt een projectie van gezichten van Rotterdammers die het leven lieten.

Acht dagen lang wordt de stad Rotterdam als canvas gebruikt voor projecties. Met als basis een animatie op het KPN-gebouw op de Kop van Zuid. Hier komen de namen van de 711 dodelijke slachtoffers van 14 mei een-voor-een voorbij. Deze animatie is ook te zien op schermen in de metrostations en stations en de buitenreclame-schermen die over Rotterdam en de instellingen verspreid zijn. Daarmee is 'De namen van 14 mei 1940’ overal en herhaaldelijk zichtbaar voor inwoners en bezoekers.
Je gaat de namen-animaties in elk geval hier zien:
- op alle schermen van de metro (bereik Van Hoek van Holland tot Prins Alexander)
- op de zes grote toegangsborden aan de rand van de stad
- op schermen en projecties in een lijn van Rotterdam CS naar Ahoy
- op gebouwen, zoals het KPN gebouw
Na 14 mei komt er een compilatie van de namen, verhalen, foto’ s en beelden uit de stad op deze website te staan. Ook de QR-codes met links krijgen hier een permanente plek.

De openingshandeling is op 6 mei om 10.30 uur wanneer burgemeester Schouten de animatie op het scherm van het Havenbedrijf, in de hal van Station Rotterdam Centraal, met een druk op de knop in gang zet.

